Tepidarijum, topla klupa

Tepidarijum, topla klupa služi za opuštanje, odmor i uživanje posle sauniranja. Idealno napravljene da prate liniju tela, apsolutno udobne, tople klupe su ugodno i prijatno mesto za relaksaciju.

U starom Rimu, Rimljani su u toplim prostorijama, u kojim su se nalazile tople klupe – tepidarijumi, opuštali i provodili najviše vremena. Družili su se, pričali, igrali društvene igre ili nalazili unutrašnji mir.

Tople klupe – tepidarijumi, se zagrevaju na 37-39°C, tako da telo daje onoliko toplote koliko i primi, samim tim je potrošnja energije minimalna. Imuni sistem jača bez opterećenja cirkulacije organizma, te se ovim postiže lečenje ali i sprečavanje bolesti.

Tepidarijumi imaju lekovito dejstvo,pružaju mentalnu relaksaciju, oslobađanje od stresa, vraćaju organizam u normalu posle korišćenja saune, ili pripremaju organizam za ulazak u parno kupatilo. Blagotvorno deluje kako na mlade tako starijim osobama. Toplota koja izlazi iz ležaljki veoma prijatno deluje na nervni sistem i vraća organizmu regulacione funkcije.