Spoljna sauna

Spoljna Sauna, se pravi na baštenskom platou, delu blizu bazena, ili nekom drugom mestu blizu kuće koji može da se odredi za Saunu.

Veoma popularne spoljne – vrtne saune (na čvrsto gorivo), pružaju pravi ugodjaj parenja. Podsećaju na Ruse, njihove običaje uživanja u obavezno drvenim spoljnim saunama, dok pucketa vatra, u sred hladne, ledene zime, kada je sve okovano snegom i ledom… Saune, to je način zivota, zdravog života. Sauna je lek, relaksacija, kupanje i uživanje. Jednom rečju, Sauna je ljubav i zadovoljstvo.

U Saunama je temperatura do 100 stepeni, vazduh treba da bude što vlažniji. U drvenim, posebnim kadicama se sprema voda sa lekovitim travama, kojom se poliva užareno vulkansko kamenje u utrobi peći. Širi se para, sa neodoljivim, predivnim mirisom lekovitih esencija raznih trava, ubranih sa livada nedirnute prirode, opijajući miris obavija i osvaja drvo i ljude koji se nalaze u Sauni.

Neodvojivi deo svake vrtne Saune su metlice, kaže se da su “skuplje od novca”. Metlice se prave oko Svete Trojice, sredinom juna kada u njima ima najviše soka i snage. Mogu da stoje i godinu dana, a da u Sauni sa njih ne opadne lišće sa grančica. Metlice se pred parenje najpre drže oko pola sata u hladnoj vodi, a potom se prelivaju vrelom vodom kako bi ispustile predivan miris i postale elastične i čvrste, sposobne da izdrže i najjaču masažu. Ako se još pre masaže malo podrže na usijanom kamenju, opojni mirisi se mešaju, para se kovitla, a telo bruji od udaraca hrastovim grančicama.

U svakom slučaju, vredi potruditi se živeti sa zdravim i pozitivnim mislima, i navikom čišćenja organizma od bolesti, stresa i otrova na siguran i proveren način – spoljnom – vrtnom Saunom, koji se koristi hiljadama godina i koji sigurno uspeva, i preneti zdrav način života na potomstvo.